Анализ на уличното осветление в Белене

Публикувано от: Петър Стойков на 21/02/2014

str litФондация “Устойчиво бъдеще” работи с общинска администрация Белене за оптимизирането на уличното осветление в града. Проектът се изпълнява pro bono и всички негови резултати ще бъдат предоставени безплатно…

Уличното осветление в община Белене бе обновено с проект с европейско финансиране преди 2 години и благодарение на него бе монтирана автоматизирана система за управление на осветлението, бяха монтирани и ремонтирани нови осветителни тела и стълбове. Основният проблем на уличното осветление в общината обаче в момента е липсата на достатъчно средства за използването на осветителните тела през цялата тъмна част от денонощието. В момента осветлението се изключва между 01:00 и 05:00 часа, за да се спестят средства – при този режим на ползване, разходите на общината за осветление са около 10 хил. лв. месечно.

Именно затова, ФУБ в сътрудничество с инж. Иво Давидов – специалист и заинтересован гражданин на общината, направи анализ на съществуващата градска осветителна инсталация и замервания на осветеността. На база на анализа бе изготвен компютърен модел, който позволява симулиране на използването на различни видове осветителни тела, захранвания, режими на ползване и др. за да се изчисли дали даваната осветеност отговаря на европейските изисквания, какви ще са разходите за електричество при ползване на различните видове електрически крушки и др.

ФУБ оценява и възможностите за използване на технологии за получаване на енергия от ВЕИ и доколко интегрирането им в осветителната система на Белене е възможно и рентабилно.

На база на тези данни, ФУБ възнамерява да изготви детайлен доклад, който да помогне на общинската администрация с информация относно различните възможности за оптимизация на осветителната система, намаляване на разходите за нея и възможностите за извършване на допълнителното й модернизиране с помощта на европейско финансиране.

 

Коментирай

Посетете:

Фондация "Устойчиво бъдеще"

e българска неправителствена организация с идеална цел, чийто стремеж е да подкрепя устойчивото развитие в социалната и икономическата сфера.

Twitter

    Снимки

    1000-prichini-da-se-gordeem-che-sme-balgaricollaborator-beiphoneiScene_01Снимка0225